Referat fra vores tur, d. 6-18. okt. 2010

Vi fik desværre ikke mulighed for at pakke containeren ud. Den var strandet i Mosambiq og nåede ikke frem mens vi var der.

Vi fik nu alligevel en dejlig tur. Nu havde vi tid til at være sammen med børnene og landsbyens beboere. Igen overraskedes vi over hvilken engagement, der fra forældrenes side bliver lagt i at holde skolen ren og pæn. Børnene trives helt utrolig fint, de er så fulde af gå på mod og selvtillid, at vi blev helt varme i vores hjerter. Forældrene har sammen med lærerne udvidet legepladsen, de har selv lavet nogle legeredskaber, og malet dem i de samme farver, som dem kommunen har foræret os. Børnenes engelsk er også forbedret ret så meget, der er ikke mange af dem vi ikke kan tale med. Selvfølge på et simpelt og enkelt engelsk.

Mad projektet er en kæmpe succes, det er en mor der har meldt sig til at koge grøden. De har lånt den gryde de koge grøden i. Så de spurgte os, om vi havde mulighed for at skaffe en gryde til dem, så de ikke hele tiden skulle ud og låne gryder. Så vi tog på marked og kiggede efter gryder, selv om det var en stor oplevelse at være på det lokale marked. Lykkedes det os ikke at finde en der var stor nok, så vi måtte i den lokale butik hvor vi fik vores 40 l store gryde.

Vi så også hvordan grøden blev tilberedt. UHA !!!! det så farligt ud, de havde lagt 3 sten omkring noget brænde, hvor børnene løb og legede tæt på den kogende grød. Det havde vi altså ikke nerver til at se på, så vi har fået en lokal murer til at bygge en form for kogeø, hvor de skal koge grøden på.

Der er lige en sjov historie. Vi har fået lavet nogle picnik-borde til børne når de skal spise. Det undrede os at de stod inde i syskolen og børnene stadigvæk sad på jorden og spiste. Men da vi spurgte Betty hvorfor, sagde hun at de var bange for, at der var nogle der ville tage de fine borde, så derfor var de sat væk. Vi måtte så forklarer hende at det jo var meningen at børnene skulle sidde på dem. Hvis så der blev nogle væk måtte vi anskaffe os nogle flere. Så efter lang tids snak og en stor kæde med hængelås til at låse bordene sammen med står de nu fremme og børnene sidder nu og spiser på dem.

Betty vores leder af skolen er jo en ild sjæl, der altid giver andre en hjælpende hånd, men ofte glemmer hun sig selv. Betty var i gang med at bygge sig et nyt hus, da hende nuværende hytte formentlig styrter sammen, når regntiden starter. Betty og hendes mand var i gang med at samle sten ind til deres hus, men efter 3 mdr. havde de fået bygget 30 cm. X 4 m mur. Hun må gå langt for at finde mark sten, for så at tage 2-3 sten på hovedet af gangen. Så vi hjalp dem med at køre sten i vores bil, så de nu har nok sten til hele huset. Vi valgte lige ledes at give Betty en bonus for hendes store arbejde på skolen, i form af 2 vinduer og 2 døre til huset. De andre 4 lærer fik 50 $, altså en ekstra månedsløn i bonus hver. Det er vigtigt at vi påskynder deres arbejde.

Jeg havde en ide, om at lave kylling til børnene, mens vi var der nede, men det viste sig at være umuligt at udfører. Så i stedet for lavede jeg 30 l. kød-sovs. Jeg kan godt sige jer det var et hit. Det var nærmest ikke nødvendigt at vaske op bagefter.

Tilbage til containeren, så er vi desværre nødt til at rejse derned, her i december måned for at pakke den ud. Landsbyens beboere kan ikke selv pakke den ud, de har ingen mulighed for at vide, hvor vi har tænkt, de forskellige ting skal bruges. Heldigvis har Asta, Inge og Aage meldt sig til at rejse med derned igen. Så kære venner og familie af os( der læser det her), nu ved I hvorfor jeres julegaver er små i år.

Jeg kan også fortælle at vores projekt “fødselspakker” er en forrygende succes. Kvinderne synes det er nemt at sætte navleklemmen på, og de mener at dødeligheden på nyfødte børn er faldet, siden de er begyndt at få fødselspakkerne. Før var det ofte vanskeligt, at finde snor til at underbinde navlestrengen med, der var stærkt nok og kunne strammes, så barnet ikke forblødte.

Angående Basis-skolen, fortalte rektor, at de kunne mærke tydelig forskel på, de børn der kom fra vores skole contra børn der ikke havde gået i pre-skole.De har lige ledes erfaret at børn der får et måltid mad, når de er skole, simpelt er bedre til at indlærer. Så de har besluttet at lave en aftale med forældrene om, at de også skal hjælpe der med at lave grød til børnene der. Det projekt starter om kort tid. Det er dejligt at se vores ideer smitte af på Basis-skolen.

Basis -skolen er utrolig taknemmelige for renoveringen af deres 6 klasseværelser. De glæder sig til at containeren ankommer med stole, border, tavler m.m. Der er dog stadigvæk stor plads mangel, da der er kommer flere børn til fra de omkring ligende landsbyer. De viste os nogle tegninger over udvidelse af skolen, Poul havde et møde med rektor og ” Arkitekten” bag projektet. Hele projektet med 2 nye klasseværelser og et kontor kan laves for ca. 160.000 kr. Vores container skal ombygges til et faglokale, når den er tømt. Det kan gøres meget enkelt, ved at sætte nogle vinduer samt dør i den. 

Vi har desværre endnu ikke helt nok penge til byggeriet, men arbejder videre med projektet. Så kære med sponsorer/medlemmer, I må på barrikaderne og hverve nye medlemmer, så vi kan sikrer vores “børns” videre uddannelse under ordentlige forhold.