Aller sidste nyt

Så er jeg hjemme fra Simoonga igen. Som altid fuld af glæde og stolthed over vores projekter går så godt.

De passer så godt på vores skole og den bliver flittigt brugt . Det ses tydeligt på børnene at de trives godt. De er glade for at komme i skole.

Mad projektet kører rigtig godt, men som i Danmark er det svært at fast holde forældre hjælpen. Intentionen om at mødre på skift kommer og laver mad er ikke holdbar. Det er den samme mor der hver dag laver maden. Det syntes lærerne ikke var fair. Så de indkaldte til forældremøde om problemet. Her enedes man om, at der skulle betales 1 dollar om måneden for maden. Pengene skulle så gå til at betale Irena (vores trofaste mor). De havde bare ikke forudset, at der var nogle der ikke havde råd til at betale, og derfor holdt børnene hjemme.

Det var de mest sårbare børn, dem der måske havde allermest brug for undervisning og et måltid mad der ikke kom. Jeg indkaldte derfor til et nyt møde, hvor vi meddelte dem, at vi frem over betaler Irena for at lave mad. Så nu håber jeg alle børn igen kommer i skole.

Som vanligt lavede vi mad til børnene da vi var der. De synes godt nok det er sjovt at vi laver maden til dem. Jeg tror også de er ret tilfredse med vores kogekunst. Det er nemt at vaske op ,skålene er nærmest slikkede rene.

 

De har ikke så mange uniformer og bluser tilbage, så Inge er allerede i gang med at organisere syning af uniformer.

Sy – skolen kører fint, vores lærer Micello underviser man-ons-fredag eftermiddag. Der bliver syet alt lige fra nederdele til børnetøj.

Inge troede hun skulle ned og rense symaskiner, men de var så fine rene, så de kan også selv passe dem.

 

Vores lærer Micello underviser også på Basic – skolen i hjemkundskab. Hun viste os under hvilke primitive forhold, der blev undervist under. De har næsten umulige arbejdsforhold. At der kommer elever derfra med en eksamen er fantastisk. Det er et meget populært fag. Der er en voksende turisme i Zambia, med deraf følgende mulighed for job på hoteller og restauranter. De unge bliver undervist i madlavning, rengøring, hygiejne, økonomi ja sågar strygning med gammelt strygejern som vores bedstemødre brugte.

Vores kræfter skal helt sikkert dreje sig om at bedre forholdene for den gruppe elever. Men vi har desværre endnu ikke penge nok til at bygge en ny fløj til Basic – skolen. Vi mangler omkring 100.000 kr. Men vi har før lavet mirakler så måske kan det ske igen.

Den 2. November var jeg i Ældre sagen i Greve, og holde foredrag om vores projekt. Det indbragte os 5360 kr. Herligt det er næsten et helt års madbudget.

 

Fødselsprojektet går også efter al forventning. Jeg havde mulighed for at se en navle lavet med ”snor”, kontra en med navleklemme, der er en kæmpe forskel på udseendet. Headwoman mener også, hun kan se en stor nedgang i dødsfald blandt nyfødte. Der er født ca. 100 børn, siden vi startet projektet og kun 4 dødsfald.